1.7.15

Δημοψήφισμα 2015


Την ερχόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται να λάβει μία καθοριστική για το μέλλον του απόφαση σε ένα ερώτημα σαφές που αφορά μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι το εξής:

Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται: "Reforms for the completion of the current program and beyond" ("Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού") και το δεύτερο "Preliminary debt sustainability analysis" ("Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους").

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο κείμενο που μπορεί κανείς να βρεί ανηρτημένο στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ομολογουμένως η ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος ξάφνιασε τους περισσότερους από εμάς αν όχι όλους. Τα πρώτα ερωτηματικά ως προς το περιεχόμενο των κειμένων, αφού μέχρι τότε δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, άφησαν ένα τεράστιο περιθώριο στους επικριτές της Κυβέρνησης, τους αντιπάλους της, αλλά και τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά που αγωνιά για το μέλλον του, για διάφορες ερμηνείες. Οι αντιδράσεις, άλλοτε ψύχραιμες και άλλοτε υπερβολικές, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες. 

Αυτό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όμως, ήταν η ερμηνεία που επέλεξαν να δώσουν οι ίδιοι οι εταίροι μας, ως ένα δημοψήφισμα που θέτει σε ερώτημα την παραμονή μας στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε στο Διάγγελμα για το Δημοψήφισμα, στο οποίο δεσμεύτηκε να σεβαστεί την όποια λαϊκή ετυμηγορία, είχε ήδη ενημερώσει τηλεφωνικώς το Γάλλο Πρόεδρο, τη Γερμανίδα Καγκελάριο καθώς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απόφασή του, ενώ φαίνεται πως σχετική ενημέρωση υπήρξε και από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάσκεψη του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, στην οποία ανέλυσε και τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την προσφυγή σε Δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι ένα ΟΧΙ θα ενίσχυε την ελληνική πλευρά στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και σε καμμία περίπτωση δεν θα σήμαινε την οικειοθελή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ως ένα βαθμό η στάση αυτή των εταίρων μας μπορεί να γίνει κατανοητή και τρόπο τινά να δικαιολογηθεί αφού οι εταίροι είναι 'η αντίπαλη πλευρά' σε αυτή τη διαπραγμάτευση και λογικό είναι να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη προς τη δική τους πλευρά.

Το δυστυχές είναι ότι, αν και πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, και η ίδια η δική μας αντιπολίτευση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επέλεξε σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για το μέλλον του τόπου, να βάλει τον εαυτό της στη θέση του αντιπάλου. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κρυφό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, προειδοποιώντας τους πολίτες σε κάθε ευκαιρία για τις πράγματι καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την οικονομία μία τέτοια κίνηση, δημιουργώντας ένα κλίμα πανικού και διχασμού στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών της για το ενδεχόμενο εμφυλίου που ίσως ακολουθήσει μία τέτοια κίνηση. Μα, στ' αλήθεια, αν είναι αυτή η φωνή της λογικής εν έτει 2015, τότε ίσως δεν μας αξίζει η Δημοκρατία της Ευρώπης!

Μήπως δεν βλέπουν ότι η πρόταση των Θεσμών σύντομα θα μας οδηγήσει για μία ακόμη φορά σε αδιέξοδο; Δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι τα μέτρα τα οποία προτείνονται θα ζημιώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της χώρας; Κι αν θεωρούν τους εαυτούς τους ικανότερους και πιο έμπειρους γιατί δε στηρίζουν την εθνική διαπραγμάτευση παρά κατηγορούν την παρούσα Κυβέρνηση για τη θέση στην οποία οι ίδιοι έφεραν τη χώρα με τις πολιτικές που εφήρμοζον όλα αυτά τα χρόνια;

Μα την απάντηση την έχει δώσει καιρό τώρα ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσης όταν μιλούσε για 'αριστερή παρένθεση', όταν αρνείτο να παραδώσει την επομένη των εκλογών.

Η υποβάθμιση της εθνικής διαπραγμάτευσης σε μία μάχη για την εξουσία βαραίνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ οι δραματικές στιγμές που ζούν αυτή τη στιγμή οι πολίτες και η ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, ειδικά των τελευταίων ημερών, την ίδια την Κυβέρνηση. 

Το ευρώ είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι το νόμισμα της Ελλάδας. Για να μπορέσει όμως η οικονομία της χώρας να το υποστηρίξει, είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα ειδάλλως θα είμαστε σύντομα και πάλι καταδικασμένοι.

Πιστεύω στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρώπης κι εύχομαι να μη χρειαστεί το ΟΧΙ για να ακουστεί το μήνυμα της ανάγκης για αλλαγή στη μία και την άλλη πλευρά.

14 σχόλια :

  1. Με κάθε σεβασμό στην αντίθετη άποψη, νομίζω ότι δεν διαβάζεις καλά τα σημάδια. Οι εταίροι μας (και όλος ο πλανήτης μαζί τους, μέχρι και οι Αμερικανοί) διαβάζουν το δημοψήφισμα με την πραγματική του, ευρεία έννοια. Θέλεις να συνεχίσεις να είσαι εταίρος τους σε μια νομισματική και οικονομική ένωση που έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής; Αν ναι τότε θα πρέπει να είσαι σε πρόγραμμα προσαρμογής διότι η οικονομία σου δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις και θέτει σε κίνδυνο την ένωση. Είτε μας αρέσει αυτό, είτε όχι έτσι είναι η πραγματικότητα αυτήν την στιγμή. Σε 15 χρόνια ίσως να είναι διαφορετικά τα πράγματα ωστόσο τώρα δεν είναι. Η κίνηση Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις μονομερώς. Γράφεις ότι ενημέρωσε, αλλά το έκανε λίγο πριν το διάγγελμα του. Αυτό δεν λέγεται ενημέρωση, αλλά ανακοίνωση.
    Φυσικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι κίβδηλο διότι μας καλεί να κρίνουμε για μια πρόταση που δεν είναι καν η τελευταία που μας προτάθηκε, ενώ δεν υπάρχει καν πάνω στο τραπέζι. Για αυτό και είναι πονηρό και η χρονική του στιγμή μελετημένη. Κάθε νοήμων άνθρωπος στο ερώτημα θέλεις νέους φόρους, τι θα απαντούσε; ναι θέλω;
    Η κυβέρνηση γνώριζε πάρα πολύ καλά πως κινείται η Ευρώπη, τους κανονισμούς της και είχε προειδοποιηθεί καιρό πριν για προθεσμίες και τι συμβαίνει στην λήξη τους. Αν και διαφωνώ με δημοψηφίσματα, θα δεχόμουν ένα το οποίο θα γινόταν επί τελικής συμφωνίας σε ομαλότερες συνθήκες χωρίς την ανήκεστο βλάβη που προκαλείται αποκλειστικά με ευθύνη του πρωθυπουργού. Γνώριζε ότι στις 30/6 δεν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα και εκ των συνθηκών δεν μπορεί να αυξάνεται η ρευστότητα των τραπεζών. Γνώριζε ότι με την προκήρυξη δημοψηφίσματος ξημερώματα Σαββάτου δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε καμία παράταση (και ας ζήτησε δήθεν μία) διότι δεν προλάβαινε να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ενδεχομένως ακόμα και αν προλάβαιναν, τα κοινοβούλια να μην την ενέκριναν διαβάζοντας σκοπιμότητα ή εκβιασμό πίσω από το δημοψήφισμα. Γνώριζε ότι με την λήξη του προγράμματος χάνουμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που θα λαμβάναμε. Γιατί το άφησε τελευταία στιγμή; Οι διαφορές ανάμεσα στην τελευταία πρόταση Γιούνγκερ και σε αυτήν του Τσίπρα έχουν ελάχιστες διαφορές. Κάνουμε δημοψήφισμα για αυτό το 10-15% που διαφέρουν; Επιπλέον το όχι το οποίο μας καλεί να ψηφίσουμε η κυβέρνηση, δεν οδηγεί σε αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δική μας λαϊκή εντολή (σε ένα αντιδημοκρατικό διαδικαστικά δημοψήφισμα) θα κάμψει τις λαικές εντολές που έχουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις; Με ποιο επιχείρημα μια ημιχρεοκοπημένη χώρα θα είναι ισχυρότερη διαπραγματευτικά; Απο την στιγμή που δεν έχει αλλάξει η ισχυρή λαϊκή εντολή που πήρε τον Ιανουάριο (σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρώ) γιατί κάνει δημοψήφισμα; Για να του πει το ίδιο; Δεν βγάζει κανένα νόημα. Αντιθέτως νόημα βγάζει μια αλληλουχία γεγονότων. Ως τα τέλη Φεβρουαρίου η μόνη διαπραγμάτευση ήταν περί ονοματολογίας. Μάρτιο ως Μάιο ασχολούμασταν με καλωδιωμένους τουρίστες και perpetual bonds ενώ συνεχώς καλούμασταν να δώσουμε νούμερα τα οποία δεν δίναμε. Ξαφνικά ξύπνησαν Ιούνιο. Έφτασαν να συμφωνούν στην συντριπτική πλειοψηφία και ξαφνικά έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά περί τελεσιγράφων είναι αστεία. Ο έλληνας βασικός διαπραγματευτής Χουλιαράκης βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ο Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα και υπήρχε ήδη καλύτερη πρόταση από εκείνη για την οποία καλούμαστε δήθεν να ψηφίσουμε.
    Όπως και να έχει είτε λόγω ανικανότητας (όπως τείνω να πιστεύω), είτε λόγω σχεδίου (υπάρχουν σημάδια ότι όλο αυτό είναι σχέδιο Βαρουφάκη) βρισκόμαστε με το ένα πόδι εκτός της Ένωσης. Αν επικρατήσει το ναι, υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος πριν καταρρεύσει εκ των έσω η χώρα. Αν επικρατήσει το όχι πολύ απλά δεν υπάρχει χρόνος για νέα διαπραγμάτευση. Κάθε μέρα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε αξίζει 650-700 εκ. Η καταστροφή είναι ασύλληπτη, ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως η ευτυχως τα πραγματα ειναι οπως περιγραφει ο φιλος στο σχολιο του. Ειτε με ατυχημα ειτε με σχεδιο οδευουμε για Κουγκι

      Διαγραφή
    2. "Απο την στιγμή που δεν έχει αλλάξει η ισχυρή λαϊκή εντολή που πήρε τον Ιανουάριο (σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρώ) γιατί κάνει δημοψήφισμα; Για να του πει το ίδιο;"

      ΛΟΛ! Ναί, κάπως έτσι φαίνεται.

      Εφόσον τα ήξερε όλα αυτά γιατί πιστεύεις ότι επέλεξε να κινηθεί σαν να μην τα γνώριζε;

      Διαγραφή
    3. Να σου πω εγω. Γιατι προτιμησε αντι να διχασει τον ΣυΡιΖα αποφασισε να διχασει την χωρα και μαλιστα με κουτοπονηρο τροπο. Και μονο το ερωτημα του Δ/Ψ, ενω μας λενε ολοι ευρω η οχι, ειναι προσβλητικο

      Διαγραφή
  2. Είμαι απο εκείνους τους Ελ. Επαγγελματίες στην μεταποίηση που βαρια χτυπημενος απο την φοροκαταιγιδα είπα ας δοθεί μια ευκαιρία στον Τσίπρα. Όχι γιατί πίστευα ο, τι μπορεί να αλλάξει τα πάντα αλλά διότι σε κάποια έπρεπε να μπει όριο. Σήμερα, αν μπορούσα θα τον λιθοβολαγα. Οι προμηθευτές μου ζητάνε 100% προκαταβολη ενώ δεν μπορώ να κάνω πληρωμές στο εξωτερικό. Δεν μπορω να κινηθώ εσωτερικά διότι συναλλαγματικες και επιταγές προφανώς δεν εκτελούνται με κλειστες τις τράπεζες. Όλο το cash flow μου καταστράφηκε. Ποίος έδωσε εντολη στον Τσίπρα να το κάνει αυτο; ποίος του ειπε να το αφήσει για τόσο αργά; δεν ήξερε τον τυφλοσουρτη που ακολουθεί η Ευρώπη; Για αυτο που ζούμε το μέγιστο μερίδιο ευθύνης ανήκει στους κυβερνώντες Αυτά, και ζητώ συγνώμη για τον τόνο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, θα πρέπει να φέρει κάτι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ για να καταφέρει να το εξισορροπήσει όλο αυτό. Χλωμό το βλέπω, αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω και αλλιώς. Ποντάρεις σε κάτι γιατί αναμένεις σαφώς ίσο ή μεγαλύτερο κέρδος.

      Διαγραφή
  3. "Πάρα πολύ συγκεκριμένο κείμενο που που μπορεί κανείς να βρεί ανηρτημένο στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών".
    Μόνο που έκαναν λάθος μετάφραση http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1861122/bloomberg-lathos-sti-metafrasi-tou-kimenou-gia-to-dimopsifisma
    ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, είσαι άδικος τώρα! Αυτό βγήκε μία μέρα μετά, δεν το γνώριζα!
      Παρόλα αυτά, δε νομίζω ότι οι εταίροι είχαν ανάγκη τη μετάφραση. Και γιατί συνεχίζουν τις συνομιλίες αν το ερώτημα είναι 'Ναί ή όχι στο ευρώ'; Γενικά γιατί συνεχίζονται οι συνομιλίες μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα. Ή θα έπρεπε να ακυρωθεί ή δεν θα έπρεπε να γίνονται διαπραγματεύσεις μέχρι να βγεί το αποτέλεσμα. Νομίζω τυπικά έτσι θα έβγαζε περισσότερο νόημα.

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένοι,

    Πρώτα-πρώτα ευχαριστώ για τα σχόλια!

    Επί της ουσίας δεν διαφωνώ με κανέναν σας. Παρεμπιπτόντως, κι εγώ με το εξωτερικό δουλεύω κι αυτή η ιστορία τα έχει αναστείλει όλα. :-(

    Είμαι όμως αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι οι καταστάσεις που ζούμε αυτές τις ημέρες θα καταφέρουν να πείσουν και τον τελευταίο πολίτη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Αυτές τις αλλαγές δεν θεωρώ ότι μπορεί να τις φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πολύ απλά είναι ενάντια στην αριστερή ιδεολογία. Δεν θεωρώ όμως ότι μπορούν να τις φέρουν και τα άλλα δύο κόμματα, ο κρατισμός των οποίων μας οδήγησε στη χρεωκοπία.

    Ελπίζω, λοιπόν, σε εκλογές σύντομα. Μπορεί να μην αλλάξει ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, όμως μία πιθανή άνοδος του φιλελεύθερου χώρου θα δώσει την ελπίδα ότι αν όχι σήμερα, αύριο τα πράγματα ίσως και να 'ναι καλύτερα!

    Ως προς το δημοψήφισμα, εφόσον έχουν γίνει νέες προτάσεις, δεν ξέρω κατά πόσο στέκει τελικά το ερώτημα. Από την άλλη, καταλαβαίνω και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όποιο αποτέλεσμα και να βγάλει η κάλπη, αν δεν αλλάξουμε πολιτική τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι τουλάχιστον πολύ δύσκολα για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ ο κόσμος χάνεται (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) και η φιλελεύθερη Κούλα (και κάθε φιλελεύθερος γενικά) χτενίζεται. Παιδιά, καλές οι θεωρίες αλλά όταν έχει μπει φωτιά στο ισόγιο της πολυκατοικίας αν δεν την σβήσεις θα κάψει τα πάντα. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ. γιατί χτενίζομαι; Επειδή θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν το δημοψήφισμα; Επειδή θεωρώ ότι αυτή η λύση δεν θα πρέπει να είναι μόνο φόροι; Ή επειδή πιστεύω στις εκλογές;

      Διαγραφή
  6. Όλοι τα θέλουμε αυτά, δεν το συζητώ. Απλά λέω ότι δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε για αυτά και πρέπει imo να ψηφίσουμε ναι για να αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα. Sorry αν φάνηκε επιθετικό το "χτενίζεται". Χιούμορ -μάλλον όχι καλό- έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν μου φάνηκε επιθετικό. Όπως και να έχει καταλαβαίνω ότι με τις παρούσες συνθήκες θα υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Επίσης, επειδή δεν έχω τοποθετηθεί αν θα ψηφίσω και αν το κάνω αν θα ψηφίσω ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

      Θεωρώ όμως, αλλά μπορεί και να σφάλλω, ότι το ΟΧΙ πρέπει να έχει ανέβει λόγω μεταξύ άλλων και όλων αυτών που ανέφερα στο ποστ. Είναι πολλοί που το ΟΧΙ δεν το δίνουν στο 'ευρώ', αλλά στο πολιτικό μας σύστημα που έχει αποτύχει. Αν είχαμε λίγο καλύτερες κυβερνήσεις, το ΝΑΙ θα ήταν σίγουρο.

      Μπορώ να καταλάβω και τις δύο πλευρές, είναι και τα δύο ζητήματα εξίσου σημαντικά. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον.

      Διαγραφή