21.2.15

Ο φαύλος κύκλος της κωλοτούμπας!


Το μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει όσους τέλος πάντων δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν αυτό το τριήμερο είναι η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έκλεισε με συμφωνία. 

Ομολογουμένως ήταν μία πολύ επιδέξια και θεαματική κωλοτούμπα αφού φαίνεται πως δεν άνοιξε καμμία μύτη.  Προς το παρόν, τουλάχιστον, γιατί αναμένουμε να δούμε και τη συνέχεια αυτού του σόου που ονομάζεται 'χρεωκοπημένη Ελλάδα και πορεία προς την ανάπτυξη'.

Κάποιοι από εμάς την περιμέναμε.  Από το 'Λεφτά υπάρχουν' του Γ. Παπανδρέου που έγινε Μνημόνιο, από το 'Ολέθριο σφάλμα' του Α. Σαμαρά που εξελίχθηκε σε μνημονιακή στροφή μέχρι το 'Θα σκίσουμε το μνημόνιο με έναν νόμο' του Α. Τσίπρα στη χθεσινή συμφωνία, οι τεχνικές της κωλοτούμπας παραμένουν σταθερές και το μόνο που αλλάζει είναι το χρώμα: πράσινο, μπλε, ροζ...  Όλοι συμμερίζονται 'τις δυσκολίες που περνάει ο λαός', όλοι 'νοιάζονται γι' αυτόν τον τόπο', όλοι 'παλεύουν για μια καλύτερη ζωή για εμάς και για τις γενιές που έρχονται' και όλα αυτά τα ωραία κι εύηχα που ακούμε κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Μέσα σε λίγα χρόνια, το 'ευρωπαϊκό όνειρο' που ζούσε ο μέσος Έλληνας πολίτης με το ισχυρό του νόμισμα, τις επιδοτήσεις να ρέουν άφθονες, αλλά και την εθνική του υπερηφάνεια, φουσκωμένη για αρκετό διάστημα, από τη μεγαλοπρεπή τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, τις νίκες μας σε διεθνείς κι ευρωπαϊκές αθλητικές οργανώσεις και φυσικά τις μεγάλες επιτυχίες Shake it και My Number One που κατέκτησαν το κοινό της Eurovision, συνετρίβη!  Η Ελλάδα της ανάπτυξης και του γκλάμουρ πέθανε. 

Μοναδικός φταίχτης αυτής της καταστροφής ο καημένος ο Έλληνας ψηφοφόρος, αφού οι πολιτικοί όσο ήταν στην αντιπολίτευση 'έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου', αλλά και 'αγωνίζονταν κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα ανάμεσα στα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι προηγούμεοι' όταν πλέον ήταν οι ίδιοι κυβέρνηση. 

Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να πω ο 'εγλωβισμένος' Έλληνας ψηφοφόρος;  Εγκλωβισμένος στο δαιδαλώδες πελατειακό οικοδόμημα του κρατισμού τα θεμέλια του οποίου έριξε ο Α. Παπανδρέου για να επεκτείνουν σιγά-σιγά κι όλοι οι επόμενοι.

Πόσο εύκολο είναι να ανατραπεί όλο αυτό;  Χμ... Οι κωλοτούμπες των τελευταίων ετών δείχνουν να είναι ακατόρθωτο καθώς η λογική φαίνεται να μην πουλάει.  Κι όποιες λίγες αλλαγές πάνε να γίνουν, αυτές θα γίνονται πάντα πάνω σε αυτό το άρρωστο σύστημα.  Το αποτέλεσμα θα είναι ένας αέναος φαύλος κύκλος.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, αυτή η τελευταία κωλοτούμπα να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης: αυτής που θα μας φέρει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, τη συνειδητοποίηση της δινής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει ως κοινωνία τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και αντιμέτωπους με τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη και οι οποίες θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν, ελπίζω, οι όποιες 'έχθρες' εμφανίζονται, ή πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον, σε δυσμενείς περιόδους σαν αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η έσχατη επιλογή, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσει πολύ να αναδυθεί μια νέα δύναμη που θα λειτουργήσει κόντρα σε όλο αυτό το κατεστημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου