13.7.15

Συμφωνία, αλλά για πόσο;



Η συμφωνία επιτέλους επετεύχθη σφραγίζοντας έτσι μία από τις σημαντικότερες και πιο επικοιδομητικές περιόδους των τελευταίων ετών τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης ολόκληρης!
  
Οι μάσκες έπεσαν και πλέον οι περισσότεροι έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το πού βρισκόμαστε, αλλά και μία καλύτερη αντίληψη του πώς πρέπει να πορευτούμε. Όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, το γεγονός και μόνο ότι στη νέα αυτή συμφωνία περιλαμβάνονται και όλα τα παλιά μέτρα, τα οποία δεν εφάρμοσαν ποτέ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποδεικνύει ότι η όποια ανάκαμψη θεωρούσε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ότι μπορούσε πανηγυρικά να μας παρουσιάζει αποδείχτηκε μία φούσκα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητήθηκε η ίδια η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης καταδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία καθώς και την ανάγκη για περισσότερη ένωση, δηλαδή επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην Ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης.

Αυτά είναι τα καλά νέα για όλους εμάς που πιστεύουμε στην Ευρώπη και τη θέλουμε καλύτερη.

Τα κακά νέα είναι ότι η συμφωνία απέχει πολύ απ' αυτό το κλίμα, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για το κατά πόσον θα πετύχει να εξυγιάνει την οικονομία μας και να μας κρατήσει στη ζώνη του ευρώ. Ας μη γελιόμαστε. Το νόμισμα από μόνο του δεν αλλάζει μία οικονομία. Μπορεί η ΕΖ να διαθέτει κάποιους μηχανισμούς στήριξης, αν αυτοί όμως δεν αξιοποιηθούν σωστά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον τα αντίθετα από τα αναμενόμενα, όπως άλλωστε έχουμε ήδη διαπιστώσει ξανά και ξανά στη χώρα μας.

Τί σημαίνει 'σωστά' όμως; Στο σημείο που φτάσαμε μιλάμε μάλλον για μία καθολική ανασύσταση του κράτους πάνω σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό, παράλληλα με την απλοποιήση του φορολογικού συστήματος, είναι η άμεση κατάργηση όλων των νόμων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και οι οποίοι θεσπίστηκαν μόνο και μόνο για να καλύψουν τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι οδηγώντας έτσι στα μονοπώλια που αποτελούν πληγή σε μία ελεύθερη οικονομία. Αν δεν γίνει αυτό, όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επαρκούν να θεμελιώσουν μία υγιή οικονομία, παρά θα την οδηγούν ολοένα και σε μεγαλύτερη ύφεση, μέσω της υπερφορολόγησης και της περαιτέρω φτωχοποίησης του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, καλό θα είναι να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με την ιδεά του εθνικού νομίσματος και να προσπαθήσουμε να δούμε πώς σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορέσουμε, όχι απλώς να επιβιώσουμε, αλλά και να αναπτύξουμε την οικονομία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου