9.7.15

Όταν οι ιδεοληψίες καπελώνουν την πραγματικότητα


Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις από όλο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρουσες κυρίως με την έννοια ότι μας υπενθύμισαν ότι δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι στο ίδιο μήκος κύματος, δεν αξιολογούμε όλοι το ίδιο τις όποιες καταστάσεις και δεν ερμηνεύουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα. Αλλοίμονο αν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα! Θα ήταν πολύ βαρετά και οι ανθρώπινες κοινωνίες θα έμεναν στάσιμες. Άλλωστε, οι νέες ιδέες έρχονται μέσα από τη σύγκρουση αντίθετων σκέψεων και προσανατολισμών, τη σύγκρουση - συχνά - του παλιού με το νέο.

Στη σημερινή, λοιπόν, συζήτηση, είδαμε αρκετούς εκπροσώπους ιδεολογιών αντίθετων σε αυτήν της αριστεράς, να τείνουν χέρι βοηθείας στην ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Guy Verhofstadt, ο οποίος εν ολίγοις παραμέρησε τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας μεταρρυθμίσεις, προτρέποντάς τον να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα των προηγούμενων δεκαετιών που δημιούργησαν μαζί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία.

Ένα επί της ουσίας αδιάφθαρτο κόμμα, με τις όποιες αστοχίες και τα όποια λάθη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να λάβει την υποστήριξη του συνόλου της Ευρώπης στην αναγκαία ανασύσταση του κράτους!

Κι όμως! Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά τα θαυμαστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της Ενωμένης Ευρώπης και την επιθυμία της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, εδώ στη χώρα μας, άνθρωποι προσκολλημένοι στις ιδεοληψίες τους επέμεναν να καλούν την Κυβέρνηση σε παραίτηση με μόνο επιχείρημα το 'κρυφό της σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή'!

Μα ήταν η αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μας κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια και που μας οδήγησε σε χρεωκοπία το 2010; Ή πραγματικά νομίζουν κάποιοι ότι όντως η οικονομία είχε απογειωθεί τα 2 τελευταία χρόνια της πρωθυπουργίας Σαμαρά τόσο πολύ που δεν άντεξε να σταθεί όρθια στους 5 μήνες διακυβέρνησης Τσίπρα; Λάθη έγιναν και θα γίνουν ακόμη πολλά. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι δεν γίνονται λάθη πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μία Κυβέρνηση άπειρη με έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό της.

Πού όμως θα ωφελούσε μία ενδεχόμενη παραίτηση; Ποιόν θεωρούμε τόσο ικανό ώστε να ρισκάρουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο τη στιγμή που το ρολόι μετρά αντίστροφα;

Αν δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να γίνουμε γραφικοί, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας και αντί να υπονομεύουμε την όποια προσπάθεια γίνεται για να κρατηθεί στη ζώνη του ευρώ ζητώντας από μία προσφάτως δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση την παραίτησή της σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, να ζητήσουμε να προχωρήσει στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτή τη δύσκολη μεταρρυθμιστική προσπάθεια οφείλουμε να είμαστε δίπλα της και όχι απέναντί της. Ας μην αφήνουμε τις ιδεοληψίες μας να μας απομακρύνουν από την πραγματικότητα.

Ας ελπίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε σημειώσεις από όλα τα ωραία που ακούστηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι ότι θα τα συμπεριλάβει στις προτάσεις του προς τους εταίρους μας. Γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η επικράτηση της δεξιάς ή της αριστεράς, αλλά οι ζωές όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου