12.3.15

Η επικοινωνία με το σκυλάκι!

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή μεταχείριση του σκύλου, αλλά και του κάθε ζώου, είναι η σωστή επικοινωνία. Και για να είναι σωστή η επικοινωνία, ο άνθρωπος θα πρέπει να ξέρει όχι μόνο τις συνήθειες του κατοικιδίου του, αλλά πρέπει να μπορεί και να ερμηνεύει σωστά τα μηνύματα που του στέλνει το ζωάκι.

Ο σκύλος συγκεκριμένα είναι ένα απόλυτα επικοινωνιακό ζώο καθώς, ύστερα από χιλιάδες χρόνια συνεχούς συνύπαρξης με τον άνθρωπο, έχει αναπτύξει κατά πολύ τον τρόπο επικοινωνίας του με  εμάς τους τους ανθρώπους. Έτσι, όταν κάτι το ενοχλεί, προσπαθεί να το δείξει  με διάφορους τρόπους, οι οποίοι εντείνονται όσο η ενόχληση παραμένει. Από ένα απλό παράπονο, στην προσπάθεια απόσπασης της προσοχής του ιδιοκτήτη είτε με το πόδι του είτε με το γρύλισμα, ο σκύλος θα πάρει την απόφαση να επιτεθεί και να δαγκώσει μόνο όταν κρίνει ότι η απειλή είναι μεγάλη ή μόνο όταν η όποια προηγούμενη προσπάθεια επικοινωνίας έχει αγνοηθεί από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Και πάλι όμως, οι λόγοι για μία πιθανή επίθεση πρέπει να είναι άκρως σημαντικοί για το ίδιο το ζώο. Συνήθως τέτοιοι λόγοι είναι ο κίνδυνος της σωματικής του υγείας καθώς συχνά τέτοιες συμπεριφορές εκδηλώνονται αφού ο ιδιοκτήτης βιαιοπραγήσει στον σκύλο ή εξαιτίας σοβαρής έλλειψης τροφής και νερού.

Πηγή: British Small Animal Veterinary Association
Στον πίνακα που παρατίθεται μπορούμε να δούμε την κλιμακωτή αντίδραση του σκύλου σε στρεσογόνες καταστάσεις και σε καταστάσεις κινδύνου. Είναι πολύ σημαντικό η ανταπόκρισή μας να έρχεται στα χαμηλά επίπεδα αντίδρασης. Αν για παράδειγμα αγνοήσουμε επανειλημμένως ένα σκυλί όταν θα έχει φτάσει στο στάδιο του γαυγίσματος, τότε είναι πολύ πιθανό να μάθει να αγνοεί αυτό το στάδιο και την επόμενη φορά να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο που είναι το δάγκωμα.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους ιδιοκτήτες μικρόσωμων σκύλων, οι οποίοι έχουν μάθει λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων, να αγνοούν παντελώς ορισμένα στάδια. Για παράδειγμα, όταν ένα μικρόσωμο σκυλάκι δείχνει την αντίδρασή του, πολλοί ίσως το αντιμετωπίσουν με μία διάθεση αστεϊσμού θεωρώντας ότι προσπαθεί να φανεί 'μεγαλύτερο και δυνατότερο' από ό,τι είναι. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που προσπαθεί είναι να επικοινωνήσει ότι κάτι το ενοχλεί.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό η επικοινωνία που θα έχουμε με το κατοικίδιό μας να γίνεται στη σωστή βάση υπολογίζοντας τις ανάγκες του και συνειδητοποιώντας ότι αυτές μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από τις δικές μας. Ακόμη, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το κατοικίδιό μας είναι αυτό που έχει προσαρμοστεί στον δικό μας τρόπο ζωής εις βάρος της φύσης του και άρα θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε το χρόνο, αλλά και τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα το φέρνουμε πιο κοντά σε αυτήν. Λίγες ώρες παραπάνω βόλτα το Σαββατοκύριακο σε κάποιο πάρκο ειδικά διαμορφωμένο για σκυλιά θα του δώσουν τη χαρά να παίξει και να συναναστραφεί με άλλα σκυλιά, να τρέξει και να γυμναστεί και να αποκτήσει έτσι σιγά-σιγά μία καλύτερη φυσική κατάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου