8.5.15

Δάφνη, ένα φυτό με θεϊκή προέλευση!

Δάφνη η ευγενής - Laurus Nobilis
Η Δάφνη, αλλιώς και Βάγια, είναι ένα φυτό που συναντάμε ολοένα και συχότερα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό, τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, ενώ το αιθέριο έλαιο που παράγεται από αυτά χρησιμοποιείται για την παρασκευτή εντομοκτόνων. Το εκχύλισμα των φύλλων της θεωρείται ότι ανακουφίζει το στομάχι και το λάδι που βγαίνει από τους καρπούς της, το δαφνόλαδο, χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για την αρθρίτιδα, αλλά και την αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία κ.α.

Ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ως δέντρο, εφόσον η θερμοκρασία κατά την περίοδο του χειμώνα δεν πέφτει κάτω από τους 20°C, μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα σε ύψος. Μπορεί όμως να αγγίξει ακόμη και τα 18μ. σε ορισμένες περιοχές αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Πέραν της ανθεκτικότητάς της, η δάφνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή για τον λόγο ότι μπορεί να κλαδευτεί εύκολα σε ό,τι σχήμα επιθυμεί κανείς. Να καλλιεργηθεί ως δέντρο, αλλά ακόμη και ως θάμνος ή φράχτης.

Η δάφνη ήταν εξίσου δημοφιλής και στην αρχαία Ελλάδα, αφού θεωρείτο ιερό φυτό. 

Ο μύθος της Δάφνης και του Απόλλωνα

Η Δάφνη, σύμφωνα με τον μύθο, υπήρξε κόρη του θεού Πηνειού. Η ομορφιά της μάγευε όλους τους άντρες όμως εκείνη είχε επιλέξει να μείνει μακρυά από περιπέτειες κι είχε αφιερώσει τη ζωή της στη θεά Άρτεμη και το κυνήγι. Όλοι όσοι την είχαν δεί, την είχαν ερωτευτεί και ζητούσαν από τον πατέρα της το χέρι της, εκείνη όμως παρέμενε αδιάλλακτη. Το ίδιο συνέβη και με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος με το που την αντίκρυσε την ερωτεύτηκε σφόδρα. Η όμορφη Δάφνη αρνήθηκε τον έρωτά του και τότε εκείνος την κυνήγησε μέσα στο δάσος. Η καημένη η Δάφνη φοβήθηκε και τρόμαξε και παρακάλεσε τον πατέρα της να την προστατέψει. Και τότε εκείνος τη μεταμόρφωσε σε δέντρο! Ο καημένος ο ερωτοχτυπημένος θεός έκοψε μερικά κλαδιά κι έπλεξε ένα στεφάνι για να του θυμίζει την ομορφιά της! Έκτοτε το φυτό εθεωρείτο ιερό.

Ένα φυτό αειθαλές, η δάφνη θα σας προσφέρει τη σκιά της καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και την προστασία της ως φράχτη από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών.

Σημειώστε ότι το φυτό ανθίζει από Μάρτιο ως και Απρίλιο. Τα άνθη της είναι μικρά και κίτρινου χρώματος ενώ ο καρπός της έχει μαύρο χρώμα.

Καλλιέργεια

Το φυτό είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του αφού δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ μπορεί να αντέξει και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες με όριο τους -15°C.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται συνήθως με σπόρους, η μεταφύτευση των οποίων γίνεται μετά τους 3-4 μήνες, ή αλλιώς στα 4 πρώτα φύλλα. Ακόμη, δυνατός είναι και ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα ή παραφυάδες.

Τα φύλλα της δάφνης τα συλλέγουμε στα τέλη του καλοκαιριού, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οπότε και φροντίζουμε να κλαδέψουμε τις κορυφές του φυτού.

Αν και γενικά θεωρείται από τα φυτά αργής ανάπτυξης, αν το ποτίζεται σωστά και εμπλουτίζετε το χώμα με λίπασμα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πράγματι εντυπωσιακά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου