21.5.15

Ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Thomas J. Sargent στο Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο


Ο μακρο-οικονομολόγος Thomas J. Sargent ήταν ο πρώτος Καθηγητής που ανέλαβε το 2002 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη θέση του W.R. Berkley Professor, ενός κοινού προγράμματος του Τμήματος Οικονομικών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης και του Stern School of Business.
Το 2011 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τον Καθηγητή Christopher Sims του Πανεπιστημίου Princeton, για την εμπειρική του έρευνα για τα αίτια και τα αποτελέσματα των μακρο-οικονομικών.
Ο Καθηγητής Sargent ήταν Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Minnesota το διάστημα 1975 – 1987, Καθηγητής David Rockefeller στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το διάστημα 1992 – 1998 και Καθηγητής Οικονομικών Donald Lucas στο Πανεπιστήμιο του Stanford το διάστημα 1998 – 2002. Είναι ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Hoover από το 1987.
Ο Καθηγητής Sargent απέκτησε το Διδακτορικό του το 1968 από το Πανεπιστήμιο του Harvard και υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός και Λοχαγός στον Αμερικανικό Στρατό. Τιμήθηκε με το πανεπιστημιακό μετάλλιο ως ο Πιο Διακεκριμένος Επιστήμονας της Τάξης του 1964 και κέρδισε το Βραβείο Nemmers στα Οικονομικά το 1997. Ο Καθηγητής Sargent εκλέχθηκε το 1983 μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς επίσης και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Ο Καθηγητής Sargent είναι πρώην Πρόεδρος της Οικονομετρικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Οικονομικού Συνδέσμου και της Εταιρείας της Δυναμικής των Οικονομικών.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ορθολογικές Προσδοκίες και Οικονομετική Πρακτική με τον Robert E. Lucas Jr., University of Minnesota Press, 1981, Το Μεγάλο Πρόβλημα των Μικρών Αλλαγών, με τον Francois Velde, Princeton University Press, 2002, Επαναληπτική Μακροοικονομική Θεωρία, με τον Lars Ljungqvist, MIT Press, 2004 και Ανθεκτικότητα, με τον Peter Hansen, Princeton University Press, 2008.
Πηγή: eesg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου